Gyógynövények

Gyógynövények az általános megfázásra

(0/0)

Mielőtt megjelentek a kereskedelemben a különféle köhögés elleni szirupok és megfázást kezelő szintetikus tabletták, a gyógynövények nyújtottak megkönnyebbülést a betegek számára. Az egyes gyógynövények a tünetek enyhítését segítették elő, míg mások az izzadást és a méregtelenítést fokozták, de voltak olyanok is, amik antibakteriális tulajdonságokkal rendelkeztek. Sok gyógynövény bizonyul hatékonynak a megfázás kezelésében, amiket fel lehet használni a különböző receptekben, teaként, fürdőként vagy masszázsolajként, de mindig konzultáljunk az orvosunkkal a lehetséges mellékhatásokról is megkérdezve őt.

Herbál masszázs

Jeanne Rose arometerapeuta egy otthon is elkészíthető masszázsolajat ajánl a nátha kezelésére. 20-25 csepp illóolajat kever el 2 evőkanál hordozóolajban, ami lehet mandula, olíva vagy jojobaolaj. Az illóolajokat a következő recept szerint párosítja: 5-5 cseppet használ a bazsalikomból, eukaliptuszból, levendulávól, rozmaringból és kamillából. Ezenfelül a hidegrázás esetén fahéjolajat is használ. A masszázsolajat a karjába, a lábába és a mellkasába, valamint a hátába masszírozza be. Ezzel a gyógynövényes masszázzsal a nátha tüneteit gyorsan és hatékonyan enyhíthetőek.

Gyógynövényes teák

Ahhoz, hogy a megfázás súlyosságát és időtartamát csökkentsük, érdemes naponta két-három alkalommal fogyasztani gyógyteákat is. A Maryland Egyetem Orvosi Központja szerint a legjobb, ha ezekból a bioboltokban beszerezhető gyógynövényekből kortyolgatunk: echinacea gyökér, hársfavirág, kamilla, borsmenta, eukaliptusz levél és aranygyökér. Barbara Griggs herbalista ezenfelül még ajánlja a következő gyógynövényeket is: macskamenta, bodzavirág, cickafark, izsóp, fehér orvosi pemetefű vagy gyömbérgyökér.

Gyógynövényes fürdők

A meleg fürdőbe érdemes gyógynövényes illóolajakat tenni a nátha és megfázás megelőzésére és kezelésére. Használjuk ezeket a gyógynövényeket magukban vagy egymással kombinálva: bazsalikom, eukaliptusz, levendula, rozmaring, erdeifenyő vagy gyömbér. Csak 5 cseppet adjunk a fürdővízhez ezekből a növényekből, hogy azok ne okozzanak bőrirritációt.

Értékelés
(0/0)
Értékelés Írása
Ez a név fog megjelenni a hozzászólásodnál!
Pl.: Nagyon egészséges, jó ár, stb.
Pl.: Csomagolás, kevésbé hatásos, stb.
Minimum 20 karaktert írj! Az elküldött értékelés perceken belül megjelenik az oldalon! (Kötelező).