Gyógynövények

Gyógynövények a gőzfürdőkben

(0/0)

A történelem során a különféle kultúrák megértették, hogy a gőzfürdőnek számos előnyös hatása létezik. A gőzben fizikailag és szellemileg is kikapcsolódhattak, légzési elégtelenségeik enyhültek. Azonban arra csak nemrégiben jöttek rá, hogy a szárított gyógynövények és illóolajok is nagymértékben képesek fokozni a gőzfürdők jótékony hatásait.

Jelentőség

A gőzzel a gyógynövényeket igen hatékonyan fel lehet használni, mivel a meleg levegő megnyitja a pórusokat, így a növényi kivonatok könnyebben felszívódnak a bőrbe. Ezenfelül a gőz megkönnyíti a légzést is, ami lehetősé teszi, hogy a gyógynövénye esszenciák nagy koncentrációban bejussanak a tüdőbe, majd onnan a többi szervbe. A gőzfürdőzést otthon is kipróbálhatjuk a kádban vagy egy edényben (akkor csak a fejünket gőzöljük egy törölköző alatt), úgy, hogy a forró vízbe egy marék szárított gyógynövényt vagy néhány csepp illóolajat teszünk.

Hatások

A gyógynövényes gőzfürdő része a természetes méregtelenítő kezeléseknek. A gőz hatására a test izzadni kezd és kiutasítja magából a méreganyagokat, így a máj terheltsége is csökken. A gyógynövényekkel lehet fokozni ezt a méregtelenítő hatást. A boróka illóolaj például vizelethajtóként működik és arra ösztönzi a testet, hogy megszabaduljon a felesleges húgysavtól.

Előnyök

A levendula hozzáadása a fürdőhöz nyugtató hatással rendelkezik. A levendula gyógynövényes kivonatának belégzése csökkenti a szorongást és a nyugtalanságot és segít az ellazulásban. A levendulát a depresszió enyhítésére is használják, a gyógynövény belégzése, a gyógynövénnyel történő inhalálás javítja az általános hangulatot.

Az eukaliptusz képes enyhíteni a hörghurutot. Ez a gyógynövény a gőzben használva megnyugtatja a torok, az orrjáratot és a tüdőt kitisztítja, a nyálkahártyára is jó hatással van. A zsálya és a kamilla is hasonlóan jó hatással van a tüdő és az egész légzőrendszer egészségére.

Értékelés
(0/0)
Értékelés Írása
Ez a név fog megjelenni a hozzászólásodnál!
Pl.: Nagyon egészséges, jó ár, stb.
Pl.: Csomagolás, kevésbé hatásos, stb.
Minimum 20 karaktert írj! Az elküldött értékelés perceken belül megjelenik az oldalon! (Kötelező).